Skip to content

Kam sa peniažky kotúľajú (finančná gramotnosť)

Kategórie: Inšpirácia a tipy , Ja a rodina , Spoločnosť | Autor: Lucia Grejtáková

Titulok je síce menej sympatický ako u predchádzajúcich článkov, avšak téma, ktorej sa v tomto článku budem venovať, je veľmi dôležitá. Vnímam to vo svojom blízkom okolí, ale aj v širokom okruhu, v spoločnosti.

Tak ako všetko ostatné, aj narábanie s peniazmi si v prvom rade načítavame z rodiny. Často sa však stáva, že obaja rodičia majú celkom odlišný prístup a pohľad na míňanie či šetrenie, toto býva zdrojom hádok a sporov medzi ľuďmi.

Keď som vysedávala v školských laviciach ja, o finančnej gramotnosti a zodpovednosti sa nehovorilo takmer vôbec. Podľa môjho názoru sa tejto téme venuje ešte aj v dnešných časoch málo pozornosti. I keď pri písaní tohto článku som natrafila na školský projekt,{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} ktorý sa téme peňazí venuje. Milo ma to prekvapilo. V akej miere to funguje v praxi, koľko detí tento projekt pozná, pracuje s ním a prináša im to niečo, to je otázne.

Celkovo si myslím, že naši starí rodičia či prarodičia vskutku vedeli lepšie hospodáriť s tým, čo mali napriek tomu, alebo práve preto, že toho mali oveľa menej. Samozrejme, odvtedy sa doba výrazne zmenila. Prešli sme míľovými v mnohých oblastiach a na tzv. trhu sa objavili lákavé možnosti a vymoženosti. Okrem iného prišiel na svet aj zaujímavo znejúci pojem „splátkový kalendár". Dnes si to kúp, splácať začneš zajtra. Aké lákavé. Reklamy na pôžičky sa predbiehajú so šťavnatými ponukami. Jedna splátková spoločnosť má dokonca heslo: „Splácať je jednoduchšie ako šetriť." Naozaj je to tak?! Slogany znejú neodolateľne, podnecujú predstavivosť čo všetko môžeme mať tu a teraz. Povinnosti neskôr... Ale kedy neskôr? Naša nedočkavosť nás robí neslobodnými, nechávame si zviazať ruky. Matematika splátok a úrokovej miery nepustí, na pôžičke kvôli svojim túžbam vždy preplatíme.

Pozrime sa na to našim sedliackym rozumom. V prvom rade prehodnoťme, čo skutočne potrebujeme a čo je len naša rozhýčkaná žiadostivosť. Moji rodičia mi vravievali: vyskakuj len do takej výšky, do akej si môžeš dovoliť. Alebo: pokiaľ naozaj nemusíš, nepožičiavaj si, nikdy nevieš, čo sa môže stať... Ale aj na toto našli múdre ziskuchtivé hlavy riešenie: poistíme vás (voči práceneschopnosti, či iným náhlym životným udalostiam)! Neuveriteľné, čo všetko dnes máme k dispozícii. Len tie peniaze akosi nie a nie, aby sa samé množili, či na strome rástli.

Finančná gramotnosť je citlivá téma. Pretože v dnešnej spoločnosti takmer všetci mladí ľudia či mladé rodiny, ktoré riešia otázku bývania -- čo je veľmi veľká položka, nemajú iné možnosti ako vziať si hypotéku. Mnohí sa zhlukujeme v mestách kvôli práci, kde sú ceny za nehnuteľnosti nafúknuté, nájmy drahé. Je to začarovaný kruh, aspoň sa tak zdá. Pokiaľ sa však i tu držíme akejsi zdravej miery, všetko sa dá zvládnuť. Problém nastáva vtedy, ak neodhadneme svoje možnosti a (za)túžime po niečom viac.

Naučme sa vychádzať zo svojho príjmu, určiť si správne finančné miery. Z toho, čo zarobíme, vždy rozdeliť v prvom rade na nevyhnutné fixné výdavky (nájom, hypotéka, strava, chod domácnosti, ďalšie pravidelné platby), k tomu aj niečo odložiť ako rezervu (!) a až potom dumať nad niečím ďalším. Nová pračka sa môže zdať výkonnejšia, aj umývačka riadu by sa možno zišla, auto už dosluhuje, dovolenka v lete predsa musí byť -- pri mori! ...

Pokiaľ práve nevyhráme v lotérii, či nezdedíme kufrík s peniazmi po strýkovi, náš príjem sa výrazne nezvyšuje. A už vôbec nie úmerne našim rastúcim „štandardom", predstavám a požiadavkám. Preto je na mieste držať sa v reálnych číslach. Kedysi sa vravievalo „remeslo má zlaté dno" (kiežby sme sa k tomu vrátili, ale o tom inokedy). V dnešných časoch by som to mierne upravila na: „skromnosť má zlaté dno". O to viac, o čo viac vymožeností sa nám v dnešnej dobe naskytuje. Skúste sa nad tým zamyslieť.

Niečo som pre vás opäť našla na internete, pozrite si tipy, ako ušetriť.{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} Sú dokonca prehľadne zoradené.