Skip to content

S koronou na slovíčko - úvaha k aktuálnej situácii

Kategórie: Ja a rodina , Spoločnosť , Zemeguľa | Autor: Lucia Grejtáková

To, čím si práve prechádzame, je celkom jedinečný zážitok, skúsenosť, ktorú si každý vysvetľuje rôzne. Pričuchli sme si k niečomu ako -- nadnesene vyjadrené -- katastrófe. Áno, katastrófe. Až takto vie strach stlačiť hrdlo a tým pádom priškrtiť kyslík zdravému (sedliackemu) rozumu, v hlave sa spustia mordujúce myšlienkové pochody. Výsledok je asi takýto.

image

Ľudia to vnímajú veľmi rozlične, očakáva sa kríza. Alebo je už za dverami? Čo rieši celý svet - no predsa COVID-19!

Situácia je vážna, to nepopieram. Avšak každá minca má dve strany. A niektoré hlavy sa držia zdravého rozumu, napadlo im, že bedákať a strachovať sa je vcelku zbytočné, neužitočné, márnivé. Ah, našťastie! Ja to vnímam asi tak, že máme skvelú, fantastickú možnosť. Zem si nachvíľu oddýchne a my sme zrazu museli spomaliť tiež. Zatiaľ môžeme dôjsť na ceeeelkom iný prístup, spôsob bytia. A namiesto vykorisťovateľov (tejto Zeme a jej zdrojov) stať sa "záhradníkmi" - zveľaďovateľmi. Čo je totiž príjemnejšie - prechádzať sa medzi kopcami odpadkov, vyrúbaných strání, betónovými monštrami, alebo sa prejsť čistinkou, zdravým lesom?

Mám taký hrejivý pocit, že ste sa k našim článkom, k týmto riadkom dostali práve vy. Aj Ty, aj ty, aj hentam ty, skrátka vy. Juch! Juch, juch! Možno nás bude čoraz viac a podarí sa nám, podobne zmýšľajúcim, ešte lepšie sa prepojiť.

Apropó, len tak odbočím. COVID-19. Nie je to náhodou kód - odkaz pre nás (teda nás Slovákov, Čechov, apod.)? Žartujem... i keď, rozložme si slovo „COVID":

image

No čo by som videla? Predsa to, čo môžem urobiť tu a teraz. A ináč!

Bratia Česi si možno začnú spievať:

Kovídku, kovídku, povím ti povídku..."

Ale možno ani nie. To neviem, či sa toho chytia.

Našťastie spievať a tancovať si stále môžeme. Hoci každý vo svojom domove. Aj takýmto spôsobom si budujeme imunitu, dôjdeme na riešenie, prekonáme náročné obdobie.

Na tomto svete to tak už neeeeraz bolo, riadne nás to tu kosilo. A kadečo ešte môže prísť. Prísť môže celkom reálne napríklad aj sucho, hlad...

A my v tom všetkom máme prsty až po lakte namočené*,* ehm.

Mne však najviac záleží, aby sa nám vrátil úsmev na tváre, heh!

Tak hrnieme rukávy a rozkývkame telo, myseľ aj toho ducha! Kadejaké dobré myšlienky už existujú, kadejaké poznámky a nové poznatky sa mi tu na stole povaľujú, čo s vami chceme pozdieľať. Ja a Robo (ináč, dám vám hneď jedno zákulisné info, ale nikomu to nehovorte: Robozel ho tiež nazývajú. Ale iba niektorí).

Hulá-hop, tak čautéé a cítime sa v ďalších článkoch!

K téme korona už je toho na internete hojne, no ak by ste si ešte čosi chceli vypočuť, prečítať, niečo zmysluplné nájdete napríklad vo videu MUDr. Vojáčka{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}, či povzbudivú víziu sveta po korone tu{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}.