Skip to content

Bylinky a jedlé rastliny - marec a apríl

Kategórie: Inšpirácia a tipy , Ja a rodina | Autor: Lucia Grejtáková

Napadlo vám niekedy, že žijeme v úžasnom pásme so štyrmi ročnými obdobiami, na území, ktoré netrápia výrazné suchá ani prehnané dažde? Aspoň zatiaľ nie.

A náš kúsok zeme je bohatý na rôznorodé rastlinstvo, plody, huby, jednoducho máme si z čoho vyberať. Zavše sa poteším, keď prichádza jar. Nielen že všetko pučí a rozkvitá, rozvoniava ulicami, ale aj prvé byliny či jedlé rastliny vykúknu. Už balím vrecúška do batohu a šup na lúku.

V sérii článkov "Bylinky a jedlé rastliny" vám budeme postupne prinášať inšpiráciu v podobe byliniek, ktoré si v danom mesiaci môžete nazbierať a využiť nielen v domácej lekárničke, ale aj v kuchyni :)

Tu sú prvé z nich.

V marci a apríli rastú na našich lúkach, najčastejšie pri lese, tieto zaujímavé rastliny, ktoré sa zíde nazbierať:

Zádušník brečtanovitý

image

Glechoma hederacea nájdete v prírode a možno aj v záhrade u vás či starých rodičov, jednoducho rastie hojne. A má naozaj zaujímavú chuť, slabúčko pikantnú. Preto sa skvele hodí do kuchyne. jeden chutný a zdravý recept pre vás rovno mám. Ak obľubujete husté polievky, skúste :)

RECEPT

200 g červenej šošovice, 1 väčší zemiak, 1-2 mrkvy, 1 červená cibuľa, soľ, biele korenie, hrsť zádušníka, trocha oleja

Šošovicu prepláchneme a vložíme do hrnca. Zemiak, cibuľu aj mrkvu ošúpeme, nakrájame na väčšie kúsky a pridáme do hrnca, osolíme. Zalejeme 2,5l vody. Podľa chuti pridáme aj biele korenie a trocha oleja (slnečnicový). Privedieme do varu. Keď je zelenina mäkká, môžeme odstaviť, vložíme zádušník a dôkladne rozmixujeme. Hotovo. Podávame.

Zádušník má rôzne pozitívne účinky, o ktorých sa môžete na internete dočítať viac, preto sa určite hodí usušiť a odložiť na zimné mesiace. Alebo zmiešať s morskou či himalájskou soľou a vytvoriť si tak vlastnú bylinkovú soľ. Neskôr do takejto soli môžete pridať aj ďalšie bylinky podľa obľuby a vňate (napr. petržlenovú).

Na slovenských (ale isto aj českých) lúkach v tomto období rastie ešte aj nežná Fialka voňavá (Viola odorata L.). Patrí medzi naše najstaršie liečivé bylinky. Môžeme ňou zdobiť rôzne pokrmy a zíde sa v domácej lekárničke najmä v chrípkovom období. Viac sa o nej dozviete na tomto odkaze.{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}

image

No a nakoniec ešte jeden tip. Opäť ide o bylinu, ktorá rastie hádam všade: Hluchavka. Je jej viacero druhov, ja som si práve nazbierala hluchavku purpurovú (Lamium purpureum). Zbierame kvet aj celú vňať.

image

Pýši sa viacerými blahodárnymi účinkami - protizápalovými (liečba zápalu močových ciest, obličiek, prostaty), v zmesi spolu s ďalšími bylinami (fialka, divozel, baza, podbeľ) ju používame pri liečbe respiračných chorôb ;)

Čerstvá bylina sa hodí aj do šalátov či polievok. Viac o rastilne na tomto odkaze.

A samozrejme - Cesnak medvedí! Len si ho netreba zmýliť s jedovatou, hoci voňavou konvalinkou. Listy sú totiž veľmi podobné. Medvedí cesnak môžete pochrúmať s cestovinami, alebo urobiť si chutné pesto s olivovým olejom, ktoré nám v chladničke vydrží aj zo dva mesiace.

Ďalšie byliny, o ktorých sa dočíte v nasledujúcom článku: podbeľ liečivý, lipkavec pravý, pŕhľava dvojdomá...

Video, v ktorom o bylinách a aj aktuálnej téme korony{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} hovorí a radí Vladimír Vytásek.