Skip to content

Náročné časy - čo môžeme robiť? Nádych a výdych

Kategórie: Ja a rodina , Spoločnosť , Zemeguľa | Autor: Lucia Grejtáková

Už to tak býva, že hraničné situácie človeka dokážu priviesť k novým riešeniam a pohľadu na veci. Záleží vždy od každého z nás, ktorým smerom sa vyberieme. Buď vnímame hrozbu, ovláda nás strach a obava (hoci tá môže byť aj namieste). Tie nás postupne paralyzujú, či nebodaj doženú k nejakým neblahým činom. Alebo v sebe opäť raz nájdeme vnútornú silu a začneme na veci hľadieť aspoň trocha s nadhľadom. Zamyslíme sa, čo sa teda dá robiť.

Keď sú naše základné potreby uspokojené, máme priestor na rozvoj, môžeme sa venovať rôznym aktivitám, môžeme a túžime po niečom viac. Čo ale v prípade, ak sú naše základné potreby ohrozené? Zamysleli ste sa nad tým niekedy? Naozaj málokto z nás má vôbec tušenia, totiž v takejto, či aspoň trocha podobnej situácii sme ešte neboli (myslím súčasne žijúce generácie krajín, kde sú priaznivé podmienky ako napr. v Európe).

Priznám sa, aj ja som si prešla vlnou strachu, existenčných obáv -- čo bude a ako sa uživím (keďže nie som zamestnancom nejakej firmy), cez letargiu až po prijatie.

Keď v mojom vnútri opäť zavládol pokoj, pocítila som túžbu nájsť spôsob, akým môžem byť v tejto situácii užitočná a pomôcť nielen sebe a svojim blízkym, ale snáď aj okoliu -- ostatným ľuďom či prírode. Zistila som, že mi čistenie sídliska a lesa svojim spôsobom čistí hlavu, roj neprospešných myšlienok.

image

A v jedno ráno prednedávnom došla idea začať blog, kde by som ľuďom priniesla povzbudenie, nové podnety, ale hlavne, kde by našli užitočné informácie pre túto situáciu. Dobrých myšlienok už existuje veľa a ja sa posnažím prepojiť ich, zhutniť v tomto blogu. Pretože teraz máme konečne ten čas!

image

Postupne tu pribudnú články -- inšpirácia a viaceré možnosti: čo si môžeme dopestovať, jedlé rastliny podľa mesiacov, menej odpadu v domácnosti -- vermikompostér, pohyb -- cviky na doma, zmysluplne využitý čas, tipy na čítanie, či úvahy (zamyslenie sa) nad rôznymi témami -- sebarozvoj, zodpovednosť, spolupráca namiesto súťaženia... A kopec ďalších tém!

Máme čo robiť, priatelia. Kráčajme vpred, o čosi múdrejší, vnímavejší, vedomejší.

Opäť zdieľam aj video{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} - MUDr. Pavel Nývlt o tom, čo robiť - o pohybe, strave a vitamínoch, spánku a duševnej pohode.