Skip to content

Mestské včely, včely v meste

Kategórie: Spoločnosť , Zemeguľa | Autor: Lucia Grejtáková

Priatelia, ako sme sľúbili, tak sa aj stáva, zdieľame dobré myšlienky, aby ste sa o nich mohli dočítať na jednom mieste. V tomto článku, či skôr rozhovore by sme vám radi povedali o zaujímavom projekte Mestské včely{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}, projekt, ktorý stojí za našu pozornosť. Petre Ježekovej, ktorá stojí za týmto veľmi prínosným projektom, som položila niekoľko otázok. Vďačne mi na ne odpovedala.

Súčasnú situáciu vnímam ako veľkú príležitosť uvedomiť si, čo je v živote naozaj dôležité a zároveň aj bez čoho všetkého vieme byť spokojní a ako málo potrebujeme ku šťastiu. Páči sa mi, že ľudia začali viac bicyklovať, variť si doma, vymieňať si medzi sebou veci, keď boli zavreté obchody, pomáhať si. Dúfam, že si tieto návyky udržia aj potom, čo pandémia opadne. Pre životné prostredie je to samozrejme veľká úľava - cítime to na čistejšom vzduchu, do vyprázdnených miest sa vracajú zvieratá, voda v riekach sa prečistila, emisie skleníkových plynov klesli... je to dočasné, ale vidíme, že sa to dá aj inak a mali by sme sa snažiť zobrať si z toho príklad a podobne sa postaviť aj k riešeniu klimatickej krízy.

Program Mestské včely je veľmi populárny. Začali sme s ním v roku 2013 a doteraz záujem vôbec nepoľavuje, takže sme veľmi radi. Je pravda, že sa ho snažíme posúvať, aby to neboli len úle na strechách. Postupne sme začali aj s prírode blízkou údržbou zelene, kde sme v spolupráci s MČ Karlova Ves - Bratislava či mestom Zvolen vytvorili mestá priateľské opeľovačom, ktoré sa o zeleň starajú inak. Veľmi populárny je program pre školy Poďte s nami do úľa.

Program Mestské včely som vymyslela ja - mojou prvotnou túžbou bolo dostať sa viac von od počítača. Môj strýko včeláril a mne sa to veľmi páčilo. Urobila som si včelársky kurz v SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici a potom sme s kolegyňou vycestovali do švajčiarskeho Bazileja, kde mali projekt mestských včiel, komunitných záhrad a lokálnej meny. To bolo v roku 2012 - inšpirovali sme sa a urobili spoločný projekt, v rámci ktorého sme osadili prvé mestské úle na strechu Starej tržnice v Bratislave, do Vodárenskej komunitnej záhrady a na strechu NLC vo Zvolene. Keďže som v projekte od samého začiatku, tak vidím premeny vo vnímaní ľudí. Zo začiatku tam bolo veľa strachu, že včely niekoho doštípu, dnes nám stále niekto volá, že má záujem sa zapojiť a spolupracovať.

Určite môže v lete vyložiť na balkón či parapet napájadlo pre včely, vysadiť nejaké kvitnúce bylinky, zasadiť sa o to, aby sa okolo jeho domu menej kosilo a nepoužívali sa pesticídy. A ak chce dať domov samotárskym včelám, ktoré sú veľmi plaché a vyhýbajú sa stretu s ľuďmi, tak im môže na balkóne alebo v predzáhradke postaviť hmyzí hotel - inšpiráciu nájde na www.vcelkysamotarky.cz{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}.

Na budovanie vzťahu s najmenšími máme práve náš program Poďte s nami do úľa{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} - prichádzajú naň už škôlkári a sú nadšení, keď vidia živé včely. Určite treba deti brať von a v ukazovať im hmyz, spoznávať ho a skúmať. Existuje aj veľa krásnych kníh pre deti o včelách a pre prvý stupeň základných škôl sme vytvorili putovnú hru Kráľovstvo včiel, ktorú zdarma požičiavame.

Momentálne pracujem na projekte Klíma nás spája{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}. v minulom roku sme mali pilotný ročník, kedy sme s 10 školskými tímami vytvorili na ich pozemkoch lokálne adaptačné opatrenia na zmenu klímy ako sú dažďové záhrady, jazierko, zelená stena či exteriérová učebňa so zelenými stenami. V tomto roku pokračujeme s 25 obcami. Trochu nás zbrzdila a obmedzila epidemiologická situácia, ale pokračujeme v naplánovaných aktivitách v zmenenom režime a tempe. V tomto roku si obce vybudujú napríklad akvapóniu na chov rýb a pestovanie zeleniny, mobilnú zeleň proti horúčave na verejné priestranstvá a mnohé ďalšie.

Budem rada, ak si ľudia z korona krízy prenesú dobrovoľnú skromnosť a snahu prispieť svojou troškou ku riešeniu klimatickej krízy. Vidíme, že príroda má silu sa obnoviť, ak na to dostane priestor. Mali by sme jej ho dať :-)

Ďakujem za Váš čas, pani Ježeková a želáme Vám aj nám všetkým viac vedomia do našich životov i uvažovania, či konania.