Skip to content

Lesná záhrada, jedlý les

Kategórie: Inšpirácia a tipy , Zemeguľa | Autor: Lucia Grejtáková

Počuli ste o pojme jedlý les? Už jedno zo slov odkrýva jeho význam - jedlý. Ide o myšlienku lesného záhradníčenia. Pestovanie niečoho užitočného nielen pre ľudí, ale aj pre ekosystém. Podstatou je (plánovaná) druhová rozmanitosť.

V dnešnej dobe všetci pociťujeme, že siahodlhé monokultúry, teda polia s jedným druhom rastliny, majú fatálne následky. Stopa - zásah človeka do kolobehu a rozmanitosti životného prostredia je enormný. Honbou za ziskom sa krajinné územia po celom svete zmenili na nepoznanie. V snahe zabezpečiť výnosnú úrodu sme otrávili zem, vodu, prostredie, v ktorom žijeme. Je narušený celý ekosystém. Do témy, ako s tým objemom vypestovaných a spracovaných plodín a zbožia nakladáme, radšej nezachádzam. Je žalostné, ako humpľujeme zem, aby sme potom márnivo vyhadzovali nespotrebované jedlo, či tovar po záruke...

Dnes viac nemusíme namáhavo obrábať pôdu. Našu prácu, či prácu zvierat takmer všade nahradila práca ťažkých strojov. Stroje rok čo rok udupávajú zem, ktorá prestáva dýchať a vôbec prestáva mať schopnosť udržať v sebe vodu. Dažďová voda potom zo sebou odplavuje drahocenné živiny z povrchu pôdy a odteká - spolu s pestídmi - do mora. Nechce sa nám veriť, že všetko je navzájom prepojené a tento priestor len zdieľame.

Podľa Jacke a Erica Toensmeiera však vieme poľnohospodárske postupy zmeniť. Vo svojej dvojzväzkovej knihe Jedlý les (Edible Forest Gardens, 2005) opísali praktické informácie a dostupné riešenia. Predstavte si, okrem iného, postupnú zámenu okrasných trávnikov a drevín za lesné záhrady plné rozličných ovocných stromov, orechov, kríkov s drobným ovocím, mnohé z nich permakultúrne.{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} Predstavte si lúky, na ktoré sa vráti bzukot včiel a štebot vtáctva. Prechádzka od domu k susedovi či do parku by mohla byť gurmánskym pôžitkom - nabažiť sa malín, či odtrhnúť si hrušku. Bez pesticídov, bez chemikálií, pretože ak prinavrátime diverzitu späť do ekosystému, obnoví sa v ňom rozmanitý život, uzdraví sa. A spolu s ním aj my.

Táto myšlienka obletela svet a stále si nachádza nových a nových fanúšikov. Ľudí, ktorí sa odhodlali k zmene, založili alebo zakladajú jedlý les, zdravé lesné záhrady. K založeniu takejto záhrady nepotrebujete vlastniť hektáre pôdy -- na tomto princípe viete záhradkárčiť aj s malým pozemkom. Vaša záhradka sa o seba postará bez ohľadu na svoje rozmery a vy tak prispeje svojim podielom k prinavráteniu prirodzeného spôsobu pestovania aj zberu. Poďakuje vám príroda, poďakujú vám zvieratá.

Zaujalo vás, ako založiť takúto záhradu? Už aj u nás je čoraz viac permakultúrnych špecialistov. Práve na nich je dobré sa obrátiť, alebo si doplniť informácie a skúsiť to. Tu je stránka,{rel="noreferrer noopener" target="_blank"} na ktorej sa dozviete o jednotlivých rastlinách, prípave aj realizácii, či údržbe. Nájdete tu adekvátne informácie a kontakt na enviromentalistu Michala Dubovského, ktorý je veľký nadšenec a znalec v danej téme. Isto vám rád poradí, prípadne navrhne riešenie.

Keďže ja záhradu nemám, s Mišom spolupracujem pri tvorbe článkov o jedlých rastlinách pre vás - behám po lúke, sfotím rastlinu, odošlem foto Mišovi a tak aj ja spoznávam, aké bohatstvo nám rastie v blízkych lesoch, na poliankach. Preto ak ani vy nemáte možnosť zasadiť takýto les, ale máte chuť niečo tvoriť, meniť, okúsiť, sledujte nás ďalej.

V nasledujúcich článkoch sa pokúsime vytvoriť vlastný ekosystém, ktorý môžeme mať doma, alebo vás inšpirujeme témami ako prinavrátiť pôde vlhkosť, zvieratám i ľuďom tieň jednoduchým spôsobom, včely v meste, zachytávanie vody... Povieme vám o ďalších a ďalších nadšencoch aj odborníkoch, ktorí poznajú riešenia a dostupné možnosti, z ktorých si môžete vybrať a zapojiť sa tak aj vy.

Spoločne to zvládneme. Hľadáme a zdieľame pre nás i vás dobré myšlienky na jednom mieste.

Video, ktoré stojí za to si pozrieť a možno aj vás zahreje na duši tak, ako mňa, tu, na tomto odkaze.{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}