Skip to content

Kompostovanie – čierne zlato. Dá sa aj v byte.

Kategórie: Inšpirácia a tipy , Ja a rodina | Autor: Lucia Grejtáková

Pamätáte sa? Možno aj vaši starí rodičia mali doma nádobu, do ktorej zbierali organický odpad, teda rôzne šupky, zvyšky ovocia či surovej zeleniny, podrvené škrupiny od vajec... Bolo to pre nich celkom prirodzené. Spája sa vám to s bývaním v dome, ale ak bývate v paneláku, neviete si to celkom predstaviť?

image

Ja bývam v paneláku a už skôr som si všimla, aký pomer v mojom koši tvorí práve bio odpad. Spomenula som si na svoju babičku a prišlo mi ľúto, že takýto odpad v meste smeruje do spaľovne. Aká škoda! Veď aj šupky obsahujú rovnaký, niekedy aj vyšší obsah vitamínov. Také zviera si veru zeleninu nešúpe, rovno ju celú pochrúme. A jablko s jadierkami tiež :) Okrem toho je však kompostovaním možné oveľa zredukovať objem odpadu vyvážaného na skládky či do spaľovne. Svojim podielom tak znížite aspoň časť emisií. Postupne, po troche...

A preto som sa pri jednej z milých návštev u Roba nechala inšpirovať vermikompostérom (metóda kompostovania, pri ktorej dochádza k rozkladu organického materiálu pomocou kalifornských dážďoviek{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}). Hneď som si predstavila svojho synka, ako ho tento nápad osloví. Dážďovky doma! Živý tvor :) Hádam každé dieťa túži mať zvieratko. Keď už nie slona, opicu, dokonca ani psíka, morčiatko, papagája..., tak aspoň dážďovky. Deti sú jednoducho oveľa viac spojené so všetkým živým a preto túžia postarať sa. Pokiaľ im neukazujeme presný opak.

Priznám sa, najprv som si nevedela celkom predstaviť, ako to funguje, či sa z toho nešíri pach, alebo kde by som tomu našla v byte miesto... Keď sme sa pred dvoma mesiacmi presťahovali, bol to jeden z prvých „interiérových doplnkov", na ktoré som sa tešila.

image

Kompostovanie vídať často na dedinách a javí sa vhodné pre ľudí, ktorí žijú v domoch. Väčšinou je to nejaká kopa, malý kopček zvyškov z kuchyne niekde na dvore. Ten sa potom dá použiť na hnojenie v záhrade. Ale prečo by ste sa nejakým kompostovaním mali zaoberať, keď žijete v byte? Okrem spomínanej výraznej redukcie odpadu (teda predpokladám, že chrúmete ovocie, či uvaríte si chutnú zeleninkovú polievku aspoň párkrát do týždňa) môžete vzniknutým čiernym zlatom pohnojiť rastliny, ktoré máte doma - či už kvety, alebo aj bylinky či drobnú zeleninu -- ak ste sa nechali inšpirovať mojim predchádzajúcim článkom. Stačí vôľa a miesto pre kompostér, ostatné je pomerne jednoduché.

image

Viete, že dokonca existuje aj združenie, ktoré u nás robí osvetu tomuto spôsobu narábania s odpadom? Sú úžasní a na ich stránke nájdete všetky potrebné informácie podané prehľadným spôsobom.

Nakoniec, domáci majtri si takýto kompostér môžu vyrobiť aj sami. A dážďovky sa dajú získať od iných chovateľov, alebo ich môžete ponúknuť novým záujemcom na Červíčej mapke Slovenska.