Skip to content

Jedlé bylinky a rastliny – apríl, máj

Kategórie: Inšpirácia a tipy , Ja a rodina | Autor: Lucia Grejtáková

Čo nám rastie na lúkach a pri lesoch v apríli a máji, čo s vami pozdieľam? V tomto článku spomeniem viaceré. Opäť celkom bežné rastliny, ktorých je habadej a isto ich poznáte. Už len vedieť, na čo sa dajú použiť, k čomu sú dobré či priam chutné.

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara L.) a Púpava lekárska (Taraxacum officinale) -- obe veľmi dobre známe. Práve rastú. Podbeľ je dobré nasušiť si predovšetkým na chladnejšie sychravé dni, kedy sa objavuje chrípková sezóna. Spolu s ostatnými bylinami (zádušník, hluchavka, pľúcnik, prvosienka apod.) je ako čaj jednou z najlepších variant, ktoré nám naša príroda poskytuje. Obsahuje alkaloidy, a preto je skôr vhodné popíjať čaj v zimnom období, kedy je menej slnečného svetla (kvôli kontraindikáciám). Podbeľ je vhodný ešte aj pri tráviacich aj reumatických ťažkostiach, atď. Preštudovať viac môžete tu.{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}

Podbeľ liečivý

Účinky podobné podbeľu (a obsah alkaloidov) má aj pľúcnik lekársky. Ten taktiež rastie v tomto období a hodí sa do domácej lekárničky. Už podľa názvu, ktorý dostal - je vhodný na dýchacie cesty, zmierňuje kašeľ.

Pľúcnik lekársky

Ja som si nazbierala tieto byliny (fialka, podbeľ, púpava, pľúcnik, hluchavka a sedmokráska), ktoré som spolu s cukrom navrstvila v sklenenom pohári. Bude z toho sirup na kašeľ:

Púpava skôr prečisťuje -- krv, či celý organizmus a to najmä púpavový koreň. A ak radi maškrtíte, nazbierajte si hlávky (kvety). Z nich si môžete veľmi jednoduchým spôsobom urobiť púpavový med: do 9dcl pohára poukladáme na striedačku po vrstvách kvety a cukor s tým, že poslednú vrstvu tvorí cukor, ktorý celkom zakryje kvety. Necháme stáť na tmavom mieste. Bylina postupne pustí šťavu a roztopí cukor. To je „raw" verzia. Vyskúšať môžete aj recept, ako púpavový med pripravovali naše babičky.{rel="noreferrer noopener" target="_blank"}

Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria), tá rastie hádam všade. Ale vedeli ste, že listy tejto rastliny môžete smelo použiť do šalátu? Super je, že rastie a máme ju k dispozícii čerstvú niekoľko mesiacov počas roka. Chuť listov pripomína niečo medzi zelerom, petržlenom či mrkvou. Listy si môžete aj nasušiť a pridávať či už do polievok, alebo spolu so zádušníkom a inými bylinami zmiešať a urobiť vlastnú bylinkovú soľ.

Bylina pomôže aj pri bolestiach nôh a kĺbov, či ťažkostiach s močovými rastlinami.

Kozonoha. Zdroj: pixabay.com

No a nezabudnite si v týchto dňoch nazbierať aj žihľavu (Pŕhľava dvojdomá, Urtica dioica). Najhodnotnejšie sú totiž práve mladé výhonky. Odvážnejší ju opäť môžu využiť v kuchyni. Je to ďalšia z rastlín, ktorej je hojne tak, ako aj jej účinkov a stojí za našu pozornosť.

Z nasušených rastlín si môžete urobiť:

Použitie čerstvo nazbieranej rastliny má takéto možnosti: