Skip to content

Jedlé byliny a rastliny - máj

Kategórie: Inšpirácia a tipy , Ja a rodina | Autor: Lucia Grejtáková

V nasledujúcich mesiacoch počnúc májom toho na lúkach a v lese bude naozaj požehnane a tak ak si chcete namiešať čaje, pochutnať či preliečiť nejaké ťažkosti, určite si vyhraďte viac času na vychádzky do prírody.

V máji sú lúk pri lesoch bohaté na byliny, ktoré ulahodia ženskému telu, rozmanité byliny do čajovej zmesi či pre konkrétnu časť organizmu -- orgány, kosti... Poďme na to, spomeniem aspoň niektoré.

Pokiaľ natrafíte na lúku pri lese, isto tam bude rásť ľudovo nazývaný myší chvost, teda Rebríček obyčajný (Achillea millefolium). Avšak obyčajne iba vyzerá, tak ako mnohé z bylín, na ktoré sme pozabudli. Rebríček uľaví od kŕčov v orgánoch, pomáha pri migréne, ak ho pravidelne pijete a pre ženy je skvelým pomocníkom -- uľaví od menštruačných bolestí. Prečítajte si viac o tejto rastline, isto si ju potom nazbierate.

Rebríček obyčajný

Podobnou celkom obyčajnou rastlinou je dobre známa Ďatelina lúčna (Trifolium pratense). Uľaví pri kašli, či prechladnutí. Výhodou je, že čaj z kvetov ďateliny lúčnej môžete užívať dlhodobo, ale bylinu -- teda hlávky kvetov, ktoré zbierame môžete pridať do zmesi s ostatnými bylinami s podobnými účinkami. Okrem toho ženám zmierňuje ťažkosti spojené s klimaktériom (menopauza).

Ak už budete pobehovať po lúke niekde pri lese, nazbierajte si aj zopár lístkov Jahody obyčajnej (Fragaria vesca), tú isto spoznáte. Zbierame najlepšie následne po zbere plodov. Stačí naozaj za hrsť, pridať do bylinnej zmesi. Obsahuje mnoho vitamínov, karotén, chróm aj mangán.

Kapsička pastierska (Capsella bursa-pastoris) je tiež veľmi známa a rozšírená, my sme ako deti žuvali je srdiečkové lístky popri hre na sídlisku. Kapsička priaznivo vplýva na pečeň, slezinu a močové ústrojenstvo, tinktúra uľaví boľavým svalom a kĺbom, pôsobí proti kôrnateniu ciev, znižuje krvný tlak... Zbierame nadzemnú časť v čase kvitnutia.

Alchemilka žltozelená (Alchemilla xanthochlora) je tiež výbornou bylinou práve pre ženy. Okrem iného zlepšuje plodnosť, odstraňuje menštruačné kŕče, hodí sa v období menopauzy apod. Podporuje trávenie, hojenie pokožky, normalizuje tlak. Milé dámy, vám odporúčam tento článok. Zbierame kvety, stonky a aj listy.

Alchemilka
žltozelená

Prasličku roľnú (Equisetum arvense) by ste určite nemali vynechať pri potulkách po lúkach a hľadaní bylín, najmä, ak máte po štyridsiatke. Opatrne však, aby ste nazbierali prasličku roľnú, nie močiarnu (tá zvyčajne rastie okolo vody). Je medzi nimi pár rozdielov.

Praslička roľná

Okrem čaju môžeme prasličku použiť aj do kúpeľa ak trpíte hemoroidmi či bolesťami kĺbov, zároveň pomáha celkovej harmonizácii tela aj pri fyzickom vyčerpaní. Je to prastará bylina a preto sú jej účinky naozaj široké.

Užitočné informácie o tejto byline sú pekne spracované v tomto článku.

A nakoniec ešte jedna veľmi typická rastlina na našich lúkach: Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata). Má detoxikačné účinky, uľahčuje odkašliavanie -- pôsobí pri suchých zápaloch horných dýchacích ciest, preto býva častokrát v bylinných preparátoch, ktoré kúpite v lekárni. Pomáha aj pri ťažkostiach s vredmi, kolikách, pri bolestiach pečene. Ako obklad utišuje bolesť pri opuchlinách z odrenín a po uštipnutí hmyzom. Zbierame -- odrezávame listy skorocela, treba dať pozor, aby sa nestláčali a sušíme ich v tieni.

Ak máte čas a chuť, pripravte si vlastný skorocelový sirup na suchý kašeľ.