Čo nám rastie na lúkach a pri lesoch v apríli a máji, čo s vami pozdieľam? V tomto článku spomeniem viaceré. Opäť celkom bežné rastliny, ktorých je habadej a isto ich poznáte. Už len vedieť, na čo sa dajú použiť, k čomu sú dobré či priam chutné.

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara L.) a Púpava lekárska (Taraxacum officinale) – obe veľmi dobre známe. Práve rastú. Podbeľ je dobré nasušiť si predovšetkým na chladnejšie sychravé dni, kedy sa objavuje chrípková sezóna. Spolu s ostatnými bylinami (zádušník, hluchavka, pľúcnik, prvosienka apod.) je ako čaj jednou z najlepších variant, ktoré nám naša príroda poskytuje. Obsahuje alkaloidy, a preto je skôr vhodné popíjať čaj v zimnom období, kedy je menej slnečného svetla (kvôli kontraindikáciám). Podbeľ je vhodný ešte aj pri tráviacich aj reumatických ťažkostiach, atď. Preštudovať viac môžete tu.

Podbeľ liečivý

Účinky podobné podbeľu (a obsah alkaloidov) má aj pľúcnik lekársky. Ten taktiež rastie v tomto období a hodí sa do domácej lekárničky. Už podľa názvu, ktorý dostal – je vhodný na dýchacie cesty, zmierňuje kašeľ.

Pľúcnik lekársky

Ja som si nazbierala tieto byliny (fialka, podbeľ, púpava, pľúcnik, hluchavka a sedmokráska), ktoré som spolu s cukrom navrstvila v sklenenom pohári. Bude z toho sirup na kašeľ:

Púpava skôr prečisťuje – krv, či celý organizmus a to najmä púpavový koreň. A ak radi maškrtíte, nazbierajte si hlávky (kvety). Z nich si môžete veľmi jednoduchým spôsobom urobiť púpavový med: do 9dcl pohára poukladáme na striedačku po vrstvách kvety a cukor s tým, že poslednú vrstvu tvorí cukor, ktorý celkom zakryje kvety. Necháme stáť na tmavom mieste. Bylina postupne pustí šťavu a roztopí cukor. To je „raw“ verzia. Vyskúšať môžete aj recept, ako púpavový med pripravovali naše babičky.

Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria), tá rastie hádam všade. Ale vedeli ste, že listy tejto rastliny môžete smelo použiť do šalátu? Super je, že rastie a máme ju k dispozícii čerstvú niekoľko mesiacov počas roka. Chuť listov pripomína niečo medzi zelerom, petržlenom či mrkvou. Listy si môžete aj nasušiť a pridávať či už do polievok, alebo spolu so zádušníkom a inými bylinami zmiešať a urobiť vlastnú bylinkovú soľ.

Bylina pomôže aj pri bolestiach nôh a kĺbov, či ťažkostiach s močovými rastlinami.

No a nezabudnite si v týchto dňoch nazbierať aj žihľavu (Pŕhľava dvojdomá, Urtica dioica). Najhodnotnejšie sú totiž práve mladé výhonky. Odvážnejší ju opäť môžu využiť v kuchyni. Je to ďalšia z rastlín, ktorej je hojne tak, ako aj jej účinkov a stojí za našu pozornosť.

Z nasušených rastlín si môžete urobiť:

  • čaj – prečisťuje krv a podporuje metabolizmus, dokonca obsahuje aj železo
  • výluh – prepláchnite vlasy po umytí vlažným výluhom (v intervale asi mesiac) a uvidíte aj pocítite ten rozdiel vo vitalite – najmä ak vám vypadávajú vlasy, ale aj v lesku
  • kúpeľ – ak máte reumatické potiaže

Použitie čerstvo nazbieranej rastliny má takéto možnosti:

  • v kuchyni – čerstvé mladé výhonky nasekané nadrobno ako obmena šalátových listov. Ja som si urobila chutné pesto podľa tohto receptu.
  • sirup – z večera do rána nechajte lúhovať 250g žihľavy zaliatej 1,5l vody a 400g cukru. Ráno preceďte a povarte, až kým nezhustne ako med. Tri až štyri lyžice takéhoto sirupu denne vás posilní a prečistí.
Tags:

Pridaj komentár